Blog

x icon

Tudásunk elérhető számodra is

Minden kiírás végén komoly fejtörést okoz az idény álomcsapatának felrajzolása, és noha a 2021-22-es szezon legjobbjait sem volt egyszerű összegyűjteni, voltak azonban olyan klasszis teljesítményt nyújtó játékosok, akiknek szinte garantált volt a helyük a listán. Elemzésünkben posztonként vizsgáljuk meg a különböző objektív statisztikai mutatók segítségével, hogy az adatok szerint kik szolgáltak rá leginkább arra, hogy egy ilyen összeállításban joggal szerepeljen a nevük.

Kapus: José Sá

A Wolverhampton felsőházas szereplése aligha köszönhető a Farkasok támadóinak, mivel összesen 38 rúgott gólt sikerült összehozni, aminél kevesebbet csak a 3 kieső együttes szerzett. A pálya másik végén viszont nem fest éppen rosszul a 43 kapott gól, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy mindezt 60,29-es xGA-ból érték el az ellenfelek, vagyis nem voltak túlságosan élesek a támadások befejezésénél. Ez ugyanakkor semmit nem von le José Sá érdemeiből, aki a kapujára érkező lövések minőségét figyelembe véve +10,53-as Bekapott gól mínusz PSxG-vel zárta a szezont, amivel alig maradt le Nick Pope (+10,78) mögött, tisztes távolságot tartva Kasper Schmeicheltől (+7,67). A portugál kapuja felé tartó lövések átlagosan 0,130-as xG-vel bírtak, ami a 3. legmagasabb ráta a mezőnyben, vagyis semmiképpen sem volt könnyű dolga a Wolves hálóőrének, rendre komoly bravúrra és maximális koncentrációra volt szüksége a hárítások helyes kivitelezéséhez. 76,74%-os védési hatékonysága olyannyira szenzációsnak minősül, hogy ennél magasabb arányt csak Alisson (77,57%) neve mellett találunk.

José Sá (Forrás: www.birminghammail.co.uk)

Jobb hátvéd: Trent Alexander-Arnold

A jobb oldali szélső védők közül nem is kérdés, hogy Trent Alexander-Arnold nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt az egész mezőnyben. A Liverpool támadásainak felépítésében és a gyilkos passzok kiosztásában elévülhetetlen szerepet vállalt a Mersey-partiak saját nevelésű játékosa, aki 23 éves kora ellenére egészen hihetetlen, hogy mennyire magas szinten teljesít évek óta. A Premier League 2021-22-es idényében az angol géniusz büszkélkedik toronymagasan a legjobb aggregált xA mutatóval, ugyanis 12,42-es várható gólpasszát még csak megközelíteni sem tudták. 90 perces átlagban 0,36-os xA-t produkált, ami a legalább 900 percet a pályán töltők közül a legkiválóbb, 12 gólpasszánál (0,33/90) pedig csak Mohamed Szalah rendelkezik többel (13 assziszt; 0,39/90). 421 támadóharmadba juttatott átadásánál (12,32/90) csak ketten dicsekedhetnek magasabb számmal, ebből 288 talált társat (8,43/90), ami az 5. legnagyobb volumen. A beadások koronázatlan királya összesen 170-szer kanyarintotta középre a játékszert, aminél senki nem bír többel, a 90 percenkénti 4,97 beadás a dobogó alsó fokára elég. 3,01 kiugratási kísérlete a 3. legjobb, melyből rendre 0,94 volt sikeres.

Trent Alexander-Arnold (Forrás: www.fcbarcelonanoticias.com)

Középső védő: Thiago Silva

Noha szeptemberben már a 38. születésnapját fogja ünnepelni, Thiago Silva ismét bizonyította, hogy még mindig tökéletesen megállja a helyét a klubfutball piramisának legmagasabb szintjén. A brazilnak kihagyhatatlan helye van Thomas Tuchel Chelseajében, 2872 játékpercénél házon belül csupán Edouard Mendy (3322) és Antonio Rüdiger (3291) töltött többet bajnoki találkozón a pályán, és a számokat elnézve azt lehet mondani, hogy nem alaptalanul. A veterán védő jelenléte és tapasztalata újfent kulcsfontosságúnak bizonyult, aminek eredményeként a Pool és a City (26) után a 3. legkevesebb gólt (33) kapták a londoni Kékek. Silva varázslatosan osztogatott hátulról, mivel csak Joachim Andersen (6,85) és TAA (5,71) adott nála több sikeres hosszú passzt 90 percenként ebben a szezonban a minimum 900 perccel rendelkező védők között (5,45). Mérkőzésenként 72,8 passza talált csapattársat, ami a 3. legmagasabb szám a ligában, ezenkívül a labda visszaszerzésében (12,32/90), valamint a sikeres progresszív átadásokban (8,68/90) is jeleskedett, előbbi a 12., utóbbi a 8. helyet jelenti.

Thiago Silva (Forrás: www.spysports.net)

Középső védő: Virgil van Dijk

Nem meglepő, hogy a Liverpool 2021-22-es menetelése a csalódást keltő tavalyi szezont követően kéz a kézben járt Virgil van Dijk visszatérésével, aki 2020 októberi térdsérülése után 10 hónapot hagyott ki. A Vörösök keretéből mindössze Alisson játszott több percet (3491) a bajnokságban, mint a holland óriás (3290), aki Joel Matippal kiegészülve áthatolhatatlan falat húzott a Vörösök kapuja elé. Míg a 2020-21-es szezonban 42-szer kapituláltak a Mersey-partiak a Premier League-ben, úgy a 2019-20-as Aranylabda szavazáson 2. helyen végző van Dijkkal a mögöttünk hagyott szezonban pusztán 26 alkalommal jártak túl a hátsó sor eszén, ami a Manchester Cityvel közös rekord, akárcsak a 21 kapott gól nélküli találkozó. A világklasszis védők egyik gyakori közös ismérve, hogy egészen egyszerűen sokszor már a kisugárzásukkal is megfélemlítik/elbizonytalanítják az ellenfél támadóit, és erre a hollandnál jobb példát aligha lehetne találni. Tipikusan az a védő, aki a bekkek teljesítményét leíró klasszikus statisztikai mutatókat tekintve nem hoz extra számokat, helye ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetetlen az álomcsapatban.

Virgil van Dijk (Forrás: www.sportsmax.tv)

Bal hátvéd: João Cancelo

A védelem másik oldalára olyasvalaki került be, aki, noha jobb lábas, mégis ezen a poszton számít rá edzője. Bizony, João Canceloról van szó, aki parádés szezont futott a Manchester Cityben Pep Guardiola irányítása alatt. Akárcsak a Liverpoolnál TAA esetében láthattuk, úgy a Citynél sem a védekezés a portugál elsődleges feladata, hanem sokkal inkább a zseniális átadások minél hatékonyabb kivitelezése a védelem bontása érdekében. 4,51-es xA-ja (0,12/90) nem kifejezetten sok, de a játéknak bőven vannak olyan területei, amiben viszont egészen briliáns, szinte pótolhatatlan Cancelo. 2937 passza a legtöbb az egész mezőnyben (76,02/90), ami pontosan jelzi, milyen kulcsfontosságú építőkockája a portugál a spanyol tréner rendszerének. 77 ’okos’ passzt (smart pass) kísérelt meg kiosztani a szezon során (1,99/90), amiből 34 talált társat (0,88/90), mindkét érték abszolút rekord. 11,08 támadóharmadba juttatott átadási kísérlete a 7., 8,72 sikeres final 3rd passza pedig a 9. legjobb a rangsorban.

Joao Cancelo (Forrás: www.youtube.com)

Védekező középpályás: Rodri

Rodri minden bizonnyal a Manchester City egyik legkonzisztensebb játékosa volt a 2021-22-es kiírásban, amolyan elnyűhetetlen mindenes Guardiola tökéletesre csiszolt rendszerének tengelyében. Amikor Angliába igazolt közel 3 évvel ezelőtt, akkor a kezdeti időszakban sokszor érződött rajta, hogy egyszerűen még nem igazán érzi, pontosan mit is várnának el tőle, gyakran választott rossz megoldást vagy adta el veszélyes pozíciókban a labdát. A Fernandinho helyére érkező spanyollal most viszont egy jó ideig megoldódni látszik a 6-os szerepkör, konkrétan kirobbanthatatlan a City kezdőjéből, 3108 perce a 3. legtöbb a csapaton belül. Lábbal borzasztóan magabiztos, 2705 passzkísérlete a PL középpályásai közül a legtöbb (78,33/90), ezek 93,46%-a talált társat (73,20/90), ami félelmetes arány. Mindezt úgy érte el, hogy egyáltalán nem csak a könnyű átadásokat vállalta be, mivel aggregálva 320 támadóharmadba juttatott sikeres átadást tud felmutatni (9,27/90), aminél a pálya közepén csak Thiago (12,08/90) villantott többet. Mérkőzésenként 3,65 légi párbajából 2,52-t vívott meg sikeresen (69%-os ráta), ami abszolút elit szint. 4,78 sikeres hosszú passzánál – a kapusokat és a védőket nem számítva – senki nem rendelkezik többel, 12,09-es 90 percre vetített labdaszerzésnél pedig pusztán Nørgaard (12,32) hozott jobb számot.

Rodri (Forrás: www.skysports.com)

Középső középpályás: Kevin De Bruyne

Az idény legjobbjának megválasztott Kevin De Bruynet végzetes hiba lenne kihagyni a szezon csapatából, ugyanis a korábbi évekkel ellentétben most nem csupán az előkészítések terén (8 gólpassz) remekelt, de a kapu előterében is kifejezetten könyörtelennek bizonyult, mivel 4,39-es xG-ből érte el a 15 gólt, ami felfoghatatlan felülteljesítés. A jobb oldali 8-as pozícióra a belga karmesternél aligha kell tökéletesebb választás, hiszen 7,77-es xA-ja a 4. a sorban, 90 perces átlaga (0,30) pedig a 3. a vonatkozó listán. Az előbbiek mellett elmondható, hogy 2,85 okos passzánál senki nem próbálkozott többel, 1,29 sikeres átadása szintén rekord, akárcsak az 1,22 célba ért kiugratása és az 1,03 kulcspassza. Mindezeken túl mérkőzésenként 2,51 olyan passzt osztott ki KDB, ami lövést eredményezett, ezt mindössze Tsimikas (2,56) tudta felülmúlni.

Kevin De Bruyne (Forrás: www.goal.com)

Középső középpályás: Declan Rice

Declan Rice évről évre javuló teljesítménye okán most már odáig jutottunk, hogy talán nem túlzó az a kijelentés, miszerint a PL legjobb középpályásai között kell említeni a nevét. A hírek szerint a Chelsea által körbeudvarolt angol játékosért mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Kékeknek abban az esetben, ha el szeretnék csábítani a West Ham 23 éves belső középpályását. Rice nem csak a labdavezetésben emelkedik ki a teljes mezőnyből, de a védekező készségei és a passzjátéka is elismerésre méltó. 90 percenként 3,02 progresszív futást átlagolt, ami messze a legtöbb a posztján játszókkal összevetve. Az ellenfél térfelén 132 labdát szerzett vissza a teljes kiírásban (3,44/90), ami a 10. legtöbb a mezőnyben. 3457 játszott percénél csak a Kalapácsosok kapusa, Łukasz Fabiański (3622) töltött többet a pályán, vagyis David Moyes végül 7. helyen záró együttesében központi szerepet vállalt a rendkívül labdabiztos és agilis, akár 6-os, akár 8-as pozícióban alkalmazható játékos. Hogy végül marad-e a West Hamben, vagy a folytatást már máshol képzeli el, a jövő zenéje, az ugyanakkor vitán felül áll, hogy az idei performanszával joggal hívta fel magára a top klubok figyelmét.

Declan Rice (Forrás: www.chelsea-football.news)

Jobb szélső: Mohamed Szalah

A Liverpool egyiptomi támadója voltaképpen minden létező mutató alapján joggal szerepel az idény csapatában. A 23 góllal 3. Premier League Aranycipőjét bezsebelő klasszis 13 gólpasszával az előkészítésben sem talált legyőzőre, 90 percenként 1,09 gólban történő szerepvállalása pedig olyan elképesztő bravúr, ami még a legnagyobb zseniknek sem jön össze minden egyes szezonban. Összességében 23,08-as xG-vel abszolválta a bajnoki találkozókat, ami közel 4,5-tel több, mint amennyit a 2. helyen záró Harry Kane (19,57) szorgoskodott össze, de ha a 0,70/90-es rátáját hasonlítjuk a riválisokhoz, akkor szintén nem találunk nála eredményesebbet. 0,76 sikeres okos passza a 8. helyre predesztinálja, vagyis, ha az ellenfelek védelmi vonalainak átjátszásában kellett éppen jeleskedni, akkor Szalahnak ez sem okozott gondot, sőt. Való igaz, hogy az Afrikai Nemzetek Kupája vesztes döntője és a VB selejtezős kudarc (szintén Szenegál ellen) után tavasszal már csak árnyéka volt őszi önmagának, de a saját maga által iszonyatosan magasra felállított lécet bizony képtelenség hétről hétre ugyanolyan könnyedén átugrani.

Mohamed Szalah (Forrás: www.premierleague.com)

Bal szélső: Szon Hung Min

A legjobb teljesítményt nyújtó támadók számba vételekor igazságtalanság lenne megfeledkezni arról a Szon Hung Minről, aki a 2015-16-os PL-ben történő debütálása óta messze a legproduktívabb szezonján van túl. A dél-koreai 23 rúgott gólja (0,65/90) társgólkirályi címet ért, ami már csak azért is különösen nagy szó, mivel az egyiptomihoz képest ezek kivétel nélkül mind nyílt játékból (open play) születtek, vagyis a Spurs csillaga tizenegyesek nélkül tartotta a lépést a Pool ászával. A szélvészgyors, és mindkét lábával egyaránt jól tüzelő ázsiai a társak kiszolgálásában és az előkészítésben sem vallott szégyent, hiszen 7 asszisztot is kiosztott, aminek hála 30 pontjával a 2. helyet kaparintotta meg a kanadai táblázaton. 8,56-os xA indexét csak TAA múlta felül, 90 percre vetített 0,24-es mutatója pedig a 8. legjobb volt az angol elsőosztályban. Azt feltétlenül ki kell nála emelni, hogy eszméletlen arányban használta ki az adandó lehetőségeit, tudniillik 14,38-as xG-jét olyan mértékben lőtte felül, amire ritkán látni példát. Ez persze Szon esetében nem biztos, hogy olyan nagy meglepetés, hiszen korábbi pályafutása során nem egyszer mutatta meg, hogy méltán sorolják a legkíméletlenebb befejezők közé.

Szon Hung Min (Forrás: www.premierleague.com)

Csatár: Harry Kane

Minden csapatba jól jön egy olyan univerzális támadó, mint Harry Kane. A Tottenham legendája ugyan nem tudta megismételni a 2020-21-es kiírásban produkált számokat, de 17 gólja és 9 gólpassza azért így is megsüvegelendő. Ahogy a 19,57-es xG is jelzi, a helyzetbe kerüléssel nem volt probléma (0,5/90), a lehetőségek góllá történő konvertálásában viszont érheti némi kritika az angol csatárt. A társaknak kreált 5,08-as xA (0,13/90) nem feltétlenül extra, a Szonnal meglévő játékkapcsolat viszont nem csak a valóságban, de bizonyára egy álomcsapatban is felettébb gyümölcsöző lenne. Kane helyét a gólok és a gólpasszok mellett a 90 percenkénti 1,49 okos passz kísérlet (ebből 0,59 volt sikeres), illetve az 1,88 kiugratás (0,62 talált társat) is indokolja, de az egész kiírás során kiosztott 5 második assziszt (gólpasszt megelőző passz) sem hangzik rosszul, főleg annak tükrében, hogy ezt csak Bernardo Silva (6) tudta túlszárnyalni. Ezekből is látszik, hogy milyen rendkívül komplex játékosról is van szó, akit méltán neveznek a szakírók amolyan 9,5-esnek, amiért mind a gólvágó mind az irányító/karmester szerepkört ilyen fantasztikusan hozza egy személyben.

Harry Kane (Forrás: www.transfermarkt.com)