Blog

x icon

Tudásunk elérhető számodra is

A csatárok értékelése kapcsán nyilvánvalóan nem lehet figyelmen kívül hagyni a lőtt gólok- illetve a gólpasszok számát, azonban megannyi olyan egyéb mutató létezik még, amelyek szintén elengedhetetlenek a teljesítmény mélyreható analizálása esetén. Összeállításunkban a 2021/22-es Premier League szezon legjobb támadóit osztályozzuk a klasszikus és a haladó statisztikai paraméterek segítségével. A mintába az adatok lehető legobjektívebb összevetése érdekében kizárólag csak azon játékosok kerültek be, akik legalább 900 percet töltöttek a pályán a 38 forduló során.

1. Mohamed Szalah

Noha nem ez volt Szalah legtermékenyebb liverpooli idénye, a teljesítményére aligha lehet komolyabb panasz. A 2017-18-as debütáló szezonjában elért 32 góljával PL rekordot állított fel, ezt pedig iszonyatosan nehéz küldetés nemhogy túlszárnyalni, de akár csak megközelíteni is, bár amilyen fizikai állapotnak örvend az egyiptomi klasszis, semmi sincs kizárva. Ha csak a lőtt góljainak számát (23) nézzük, akkor a 2021-22-es kiírás a 2. legeredményesebb évada volt a Vörösöknél, ami Szonnal karöltve PL-aranycipőt ért (ezt az elismerést egyébként harmadjára zsebelte be a Pool gólvágója). Egészen ritka, hogy egyazon játékos nevéhez fűződjön egy szezonon belül a legtöbb gól, illetve gólpassz is, Szalah 13 assziszttal erre a nem mindennapi tettre is jogosan lehet büszke, 36 kanadai pontjával szintén senki nem tudta tartani a lépést. 90 percre vetítve 0,70 góllal járult hozzá csapata sikereihez, amivel Jamie Vardyt (0,69) megelőzve listavezető a mezőnyben. Ezenkívül a helyzetei minősége alapján sem talált legyőzőre, mivel jócskán Harry Kane (19,57) előtt végzett az xG volumene szerint (23,08). Ez mérkőzésenként 0,70-es várható gólt jelent, amivel a télen a Barcelonához aláíró Pierre-Emerick Aubameyangot (0,64) és Rijad Mahrezt (0,61) hagyta faképnél. 90 perces átlagban 1,09 gólban vállalt szerepet a Mersey-partiak jobb szélsője, valamint 0,80-as NPxG+xA mutatót hozott össze, így mindkét kategóriában toronymagasan ő lett a legjobb.

A támadások befejezése mellett a társak kiszolgálásában is jeleskedett, hiszen 90 percenként 0,76 sikeres okos passzt, 0,57 sikeres kiugratást és 0,85 sikeres kulcspasszt osztott ki, melyekkel a szélsők és a csatárok közül egyértelműen a legszűkebb elitbe tartozik. Természetesen minden játékosnál lehet találni olyan hiányosságot, ami árnyalja a makulátlan teljesítményt. Szalah esetében azt a kritikát lehetne esetleg megfogalmazni, hogy a január 2-án lejátszott Chelsea elleni bajnokin szerzett találata volt a 16. lőtt gólja a ligában, és az utána eltelt nagyjából 5 hónap alatt mindössze 7 ízben vette már csak be az ellenfelek kapuját. Ennek ellenére ugyanakkor napestig lehetne még sorolni azokat a statisztikai paramétereket, amikben kiemelkedő számokat produkált az egyiptomi, így nálunk a fentebb kiemelt mutatói alapján kétségkívül ő érdemli meg az idény legjobb támadóit tartalmazó lista 1. helyét.

Mohamed Salah (Forrás: www.premierleague.com)

2. Szon Hung Min

A Szalahhal társgólkirályi címet szerző Szont vétek lenne kihagyni egy ilyen összeállításból, a dél-koreai ugyanis talán soha korábban nem csillogott ilyen fényesen, mint az elmúlt hónapokban. 23 bajnoki találata egyéni rekord, egyetlen egyszer sem jutott még 20 gól fölé az angol elsőosztályban. 3199 játékpercet töltött összesen a pályán, így 90 percre vetítve 0,65-ször szomorította az ellenfél szurkolóit a Spurs kiválósága, ami a 3. legjobb arány a ligában. Míg a Liverpool támadója 6 büntetőt is elvégezhetett a szezon során (ebből 5 bizonyult sikeresnek), addig Szon az összes gólját nyílt játékból szerezte, ami egyedülálló a csatárokkal összevetve. Ha a büntetőket nem számítjuk, akkor nála nagyobb ütemben pusztán a Leicester City legendája (0,69) termelte a gólokat. A szélvészgyors és mindkét lábával életveszélyes ázsiai egészen hihetetlen hatékonysággal járt túl a kapusok eszén, tudniillik csupán 14,38-as xG (0,40/90) elegendőnek bizonyult számára ahhoz, hogy a góllövőlista élén végezzen. +8,62-es felülteljesítését (gólok száma-xG) csak Kevin De Bruyne haladta túl, méghozzá +9,61-gyel.

Érdekesség, hogy a nemrég a 30. születésnapját ünneplő játékos kifejezetten kevés lövéssel operált, mérkőzésenkénti 2,36 próbálkozásánál 25-en is többször tüzeltek. Ha viszont azt nézzük, hogy ebből 1,41 talált kaput, akkor elmondhatjuk, miszerint 60%-os rátájánál a támadók közül egyedül a leicesteri Patson Daka (67%) célzott pontosabban. A tizenegyeseket nem számítva kísérletei átlagosan 0,17-es xG-vel bírtak, aminél csak Diogo Jota (0,19) és a Chelseahez nemrég távozó Raheem Sterling (0,19) vállalt jobb minőségű lövéseket. Szont nem csupán a góljai miatt illeti dicséret, lévén, hogy 8,56-os xA-ját kizárólag Trent Alexander-Arnold (12,42) tudta meghaladni, 0,24/90-es gólpassz hányadosa pedig a 8. helyre predesztinálja. Összességében tehát 30 kanadai ponttal, valamint 90 percre vetítve 0,84-es gólban történő szerepvállalással (goal involvements) zárta a PL 2021-22-es kiírását: előbbi a 2., utóbbi pedig az 5. a vonatkozó rangsorban.

Son Heung-Min (Forrás: www.premierleague.com)

3. Harry Kane

Ahogy Szalah esetében megállapítottuk, úgy Kane kapcsán is igaz az az állítás, hogy nem a szóban forgó volt a Tottenham legendájának legnagyszerűbb idénye. Annak ellenére, hogy a saját maga által elképesztően magasra tett mércével mérve bőven találni hibapontot a 2021-22-es performanszában, a többiekhez viszonyítva ugyanakkor még így is briliánsan futballozott. 17 gólja (0,44/90) a 4., 9 előkészítése a 7. legtöbb a teljes mezőnyben, 26 gólban történő szerepvállalását pedig mindössze ketten (Szalah és Szon) tudták felülmúlni. A helyzetei kvalitását (19,57-es xG) tekintve még ennél is többször élvezhették volna a Spurs rajongói csatáruk gólörömét, de a korábbi években megszokott effektivitással ezúttal adós maradt az angol támadó. Büntetők nélkül 16,53-as xG-t (0,43/90) gyűjtött össze a bajnokságban, ami az egyiptomi mögött a 2. legjobb, akárcsak a 129 próbálkozása (3,32/90) és az 56 kaput találó lövése (1,44/90). Kísérletei viszonylag alacsony, vagy legfeljebb közepes minőségűek voltak (0,13-as NPxG/lövés), hiszen a 10 legtöbb gólt szerző játékos közül csak KDB (0,07) és Wilfried Zaha (0,08) tüzelt rosszabb kvalitású helyzetekből.

Kane nem csak a góljai miatt tartozik a csatárok legszűkebb értelemben vett elitjéhez, hanem azért is unikális játékos, mert a passzolási képességei sem éppen gyengék és akkor sem ijed meg, ha az irányító szerepkör követelményeinek kell eleget tennie. A mérkőzésenkénti 0,59 sikeres okos passz a legalább 10 gólig jutók mezőnyében KDB (1,29) és Szalah (0,76) után a 3., míg a 0,62 sikeres kiugratás a City karmestere (1,22) és Bruno Fernandes (0,89) után szintúgy a 3. legjobb ráta. Találkozónkénti 3,83 boxon belüli labdaérintés szerepel az angol csatár neve mellett, ami jóval kevesebb, mint akár Szalah (7,08), akár Sterling (6,38) vagy éppen Jota (5,71) vonatkozó száma. Ebből is látszik, hogy mostanra gyakorlatilag tökéletesen ötvözte a klasszikus 9-es és a 10-es szerepkört, és amolyan 9,5-esként riogatja a Tottenham játékosa a PL védőit.

Harry Kane (Forrás: www.transfermarkt.com)

4. Sadio Mané

A Bayern Münchenhez néhány hete 27,5+7,5 millió fontért (utóbbi összeget a különböző feltételek teljesülése esetén utalják a németek a Pool számlájára) távozó Mané 16 találatával a góllövőlista 5. helyén végzett, és ha csak a nyílt játékból elért gólokat vesszük figyelembe, akkor Szon és Szalah után ő zörgette meg a 3. legtöbbször a hálót, hiszen egyetlen egy tizenegyest sem végzett el a szenegáli a szezon során. Nagyjából annyiszor járt túl a kapusok eszén, mint amennyit a helyzetei minősége alapján egy átlagos top ligás csatártól várhattunk volna, 15,28-as xG-je (0,45/90) az 5. legmagasabb a ligában. Mérkőzésenkénti 2,68 próbálkozása és 1,16 kaput találó lövése nem kifejezetten sok a posztján játszókhoz képest, 0,17-es NPxG/lövés rátája viszont ragyogóan mutat rá arra, hogy nem céltalanul kísérletezett, hanem igyekezett kecsegtető pozíciókból vállalkozni. 3,74-es xA-ja távolról sem olyan kiemelkedő, de még így is több, mint amennyit Ronaldo (2,44), vagy Vardy (0,79) tud felmutatni. 5,65 tizenhatoson belüli érintése a 8. legtöbb a teljes mezőnyben, vagyis a Pool bal szélsője rendre ott ólálkodott az ellenfél kapujának közvetlen környezetében. Manéról az ecsetelt parádés objektív mutatókon túl szintén elmondható, hogy elképesztően erős volt mentálisan is, amit persze nehéz számszerűsíteni, de a válogatottban az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében és a VB-selejtezőben is megmutatta, a legnagyobb nyomást is képes elviselni. Mindent egybevetve nálunk ez a 4. helyre elég, és noha nem lesz őt könnyű pótolni Kloppéknak, Luis Díazban kétségkívül hatalmas potenciál rejlik, a kérdés már csak annyi, hogy ezt mikor tudja magából kihozni a kolumbiai támadó.

Sadio Mané (Forrás: www.24hoursworlds.com)

5. Diogo Jota

Listánk 5. helyére egy olyan játékos került, akire előzetesen talán kevesen számítottak, az adatok alapján ugyanakkor nem véletlen, hogy rá esett a választás. 15 góljával messze legeredményesebb PL-évadán van túl a Wolverhamptontól 2020 szeptemberében 41+5 millió fontért igazolt játékos, aki emellett ráadásul még 4 gólpasszt is kiosztott. Manéhoz hasonlóan az összes találatát nyílt játékból szerezte a portugál, amivel a 4. helyen zárt. Ami miatt azonban nem igazán lehetett kihagyni egy ilyen jellegű összeállításból, az a helyzetbe kerülési képessége. 16,43-as xG-je ligán belül a 3., míg ugyanekkora volumenű NPxG-je szintén a 3. legjobb, utóbbi esetében a 0,58/90-es arányával pedig konkrétan mindenkit megelőzött. 0,73-as NPxG+xA/90-es indexe Szalah (0,80) után a 2. legkiválóbb, megelőzve ezzel Gabriel Jesust (0,69), Eddie Nketiaht (0,65) és Szont (0,62). Jota vérbeli befejező csatár, igazi lesipuskás (’poacher’), hamisíthatatlan 9-es: kiválóan kerül helyzetbe, rendre magas kvalitású kísérletekkel (0,19-es NPxG/lövés) operál, kis területen is nagyszerűen érvényesül és felettébb sokat ér labdába az ellenfél tizenhatosán belül (5,71/90), folyamatosan azt lesve, hogy mikor csaphat le az adandó lehetőségre. 2537 játékperce jó jelzi milyen fontos építőköve volt a Vörösök bámulatos szezont produkáló csapatának, de Darwin Núñez érkezésével és Díaz akklimatizálódásával rendesen fel van adva a lecke a 25 éves portugálnak, ha jövőre is hasonlóan meghatározó szerepet kíván betölteni a Mersey-partiaknál.

Diogo Jota (Forrás: www.thisisanfield.com)


(Borítókép fotók: www.premierleague.com )